Valójában, nem szeretem ezt a szót, mivel ez egy mély relaxációs technika.
A hipnózis az agynak egy természetes folyamata, egyfajta módosult tudatállapot, melyet naponta többször is átélsz.
Ilyen állapotban vagy, amikor belemerülsz egy könyvbe vagy elvarázsol egy film, amikor elindulsz valahova és úgy érsz oda, hogy szinte észre sem veszed, vagy mikor álmodozol és megnyílik a képzeletvilágod.
Igen, maga a módosult tudatállapot egy mindennapos dolog, attól még, hogy nem vagy rá tudatos! A hipnózis szóval jelzett gyűjtőfogalom enyhe-közepes tudatállapot módusolásokat takar, azaz itt nem érünk el, és nem is cél elérni olyan mélységű transzokat, ahol pl. a verbális készségek már megszűnnek.
A hipnózis egy módszer, mely lehetővé teszi, hogy tudatosan(!) hozzáférjünk , a tudatalatti információkhoz ügyes eszközökkel. Ez egy belső élmény, utazás önmagunkban, az emlékeinkben, egy felemelő élmény, ami megnyugtat, harmóniát ad. Az önmagunkra látás által pedig közelebb visz, önmagunk megismeréséhez. Megfelelő irányítással alkalmas lehet az öngyógyító erők felébresztésére.
Az Én nem más, mint a környezeti impulzusokra adott válaszreakciók összessége. Tehát két lábon járó válasz reakciók vagyunk. Talán egy kicsit illúzió romboló lesz az, amit most megosztok veletek, valójában mindenkivel ugyan az a kb. 100-200 dolog történik az élete folyamán, maximum az élet események sorrendjében lehet különbség. Hiszen nem is tudnánk mást csinálni, mint megszületni, iskolába járni, házasodni, családot alapítani, dolgozni stb. 
Nem az a lényeg, hogy mi történik velünk az életünk folyamán, ha nem az amiként átéljük, a mögöttes érzéseket, érzetek ezek vannak hatással az életünkre, az egészségünkre, önismeretünkre.
Tehát a testi diszharmóniáink, betegségeink kiinduló pontját találhatjuk meg ezekben az élet megélése közben létrejött érzelmekben, érzetekben.   
Vajon mire használható a hipnózis?
Mikor érezheti azt valaki, hogy szüksége van hipnózisra?
A teljesség igénye nélkül:                                                 
* stressz oldás,
* önbizalom növelése,
* pozitív szuggesztiók elültetése a tudatalattiban,
* célok elérése (fogyás, pályaválasztás, sport, stb.),
* szokások és függőségek átalakítása (pl dohányzásmentesség, munkamánia, vásárlási függőség, vagyonfüggőség),
* pszichológiai és érzelmi problémák megoldása,
* koncentrálás növelése,
* félelmek eloszlatása,
* traumák és fóbiák elengedése,
* társas kapcsolat javítás
Természetesen teljesen egészséges embereknél is felmerülhet egy igény, egy belső kíváncsiság hajtotta érdeklődés.        Lehet, hogy egyszerűen csak régóta foglalkoztat valami, amire válaszokat szeretnél és érzed, a megoldás benned van. Ilyen és ehhez hasonló érzetnél is nagyon jól használható a hipnózis. Mindenkit lehet hipnotizálni, mindenkit, akiben ott a vágy, az akarat és az elvárás, hogy változtasson az életén illetve problémáján, az jó alany a hipnózisra. A hipnábilitás egy velünk született képesség.